Translate

21 Ocak 2014 Salı

Malawi Gölü ve Özellikleri

Malawi Gölü


Malawi Gölü (eski tabir Nyassa Gölü), Halk dilinde Afrika' nın Efendisi; 560 km uzunluğu, 80 km'ye varan genişliği (ortalama 50 km) ve 704 m'ye kadar olan derinliği ile Doğu Afrika Yeryüzü Kırığı 'nın (Büyük Rift Vadisi) en büyük göllerinden biri. Yüzölçümü 29.604 km²'dir bu gölde malawi balıkları yaşar ve malavi balıkları başka hiçbir yerde yaşamaz.

Malawi Gölü, balık türlerinin zenginliği ile (yaklaşık 1500 tür) akvaristik (akvaryumculuk) alanda çok ünlüdür. Renk bakımnından çok görkemli olan birçok tür, akvaristik alanda çok yaygındır. Bu balıklar, yumurtalarını ve yavrularını koruma amaçlı ağzında taşıyan Cichlidae familyasına (çiklitler) aittir.

Gölde çiklit olarak tabir edilen balık türleri bulunmaktadır. Bu balıklar akvaryum hobisinin büyük bir kısmını oluşturmaktadır.Ülkemizde ve dünyada bu balıklar gittikçe önemli bir hale gelmiştir.Malawi çiklitleri ülkemizde artık bolca bulunan akvaryum balığı türlerindendir. Özellikle sarı ve beyaz prenses çok yaygın bulunabilen akvaryum balığıdır.

Yorum/Bilgi: Malawi Gölü bilindiği gibi çok uzun ve geniş bir göldür. Bazi türler Malawi' nın her bölgesinde yaşamasina rağmen; Burada yaşayan bir cok çiklit sadece o bölgeye ait olan kısımlarda yaşarlar. Bizde buna bilimsel olarak endermik bölgede yaşayan balıklar deriz. Burada bulunan her tür belirli bir derinlikte, belirli su sıcaklığında, suyun dip kısımları (su altı şekilleri),pH, yiyecek potansiyeli ve sayamayacağımız kadar çok nedenlerden dolayı kendi biotop/Habitat bölgelerinde yaşarlar. Bu bağlamda her tür kendi bölgesinde eşsiz ve mükemmeldir.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder