Translate

23 Ocak 2014 Perşembe

Yunus ciklet Beslenme

Yunus Ciklet Latince Adı: Cyrtocara moorii olarak bilinmektedir.
Habitatı/Doğal Yaşamı: Yunus Cikletler Malawi gölünün açıklık ve kumluk kıyı kesimlerinde yaşamaktadırlar.
Yunus Ciklet Beslenme Biçimi: Hem otçul,Hem etçil olarak beslenen yunus cikletler için piyasada bir çok kaliteli yem bulunabilir.Yunus ciklet balıkları doğal ortamda kumu kazıp yakaladıkları böceklerle beslenirler.Akvaryumda ise özel üretilmiş yemlerle beslememiz mümkündür.
Kendi Türlerine Davranışı: Orta derece agresif olarak bilinse de genelde sakin bir balıktır.
Davranış Biçimi: Nadiren agresif,genelde sakin.
Yunus Cichlidlerin En Fazla Büyüdüğü Boy: Yunus cichlidler 25cm (santim)e kadar büyüyebilmektedirler. Bunda akvaryum büyüklüğü ve şartları etkin rol oynamaktadır.
Yunus Ciklet için Gerekli En Az Akvaryum Hacmi: Yunus cikletler için 300 litrelik akvaryumlardan başlayarak daha büyük hacimlerde akvaryuma gereksinim duyacaksınız.
Sıcaklık: 25 °C ila 26 °C
Su Sertliği: Sert.
pH: 7.5 ila 8.2.
Yunus Ciklet Üreme: Dişiler 20 ila 90 adet yumurtayı 18 ila 21 gün ağızda kuluçkaoluşturulması için tutarlar. Erkek dişi oranının 1/2 olmasına dikkat edilmelidir.


Yunus Ciklet Cinsiyet Ayırımı:
Erkek yunusların kafaları daha belirgin, renkleri daha canlı, ve kuyrukları dişilere göre daha sivridir.
Dişiler daha gösterişsiz ve ufaktır.
Yunuslarda diğer cichlid türlerinin çoğunda olan kuma yuva yapma özelliğine de mevcuttur.Tabi bu olay bitkiler açısından hiç iyi değildir.Çünkü dışarı çıkan bitki kökleri cichlidler için inanılmaz bir cazibeye sahiptir.Kökü yenen bitki ise çürümeye mahkumdur.Akvaryuma konulması düşünülen bitkiler ; Anubias ve Cryptocorine türlerini koymak uygun olacaktır.Anubias’ların ise kayalara ve kütüklere bağlamak iyi sonuç verecektir.


Yunus’lar sıcaklık olarak 26-28 derecede yaşarlar.pH 7,2-8,8,GH 10-18 arasında olmalıdır.Yunuslar için en az 200-300 litrelik bir akvaryum olması gerekmektedir.İyi bir gelişim için her hafta %33 lük su değişimi çok iyi olacaktır. Akvaryumda beslendiği taktirde 1 erkek ve en az 3 dişi bulunmalıdır.Dişi sayılarını akvaryum hacmine göre arttırabilirsiniz.Dişiler yumurtayı ağızlarında kuluçka yaparlar.2 ayda bir yavru verebilirler.

21 Ocak 2014 Salı

Malawi Gölü ve Özellikleri

Malawi Gölü


Malawi Gölü (eski tabir Nyassa Gölü), Halk dilinde Afrika' nın Efendisi; 560 km uzunluğu, 80 km'ye varan genişliği (ortalama 50 km) ve 704 m'ye kadar olan derinliği ile Doğu Afrika Yeryüzü Kırığı 'nın (Büyük Rift Vadisi) en büyük göllerinden biri. Yüzölçümü 29.604 km²'dir bu gölde malawi balıkları yaşar ve malavi balıkları başka hiçbir yerde yaşamaz.

Malawi Gölü, balık türlerinin zenginliği ile (yaklaşık 1500 tür) akvaristik (akvaryumculuk) alanda çok ünlüdür. Renk bakımnından çok görkemli olan birçok tür, akvaristik alanda çok yaygındır. Bu balıklar, yumurtalarını ve yavrularını koruma amaçlı ağzında taşıyan Cichlidae familyasına (çiklitler) aittir.

Gölde çiklit olarak tabir edilen balık türleri bulunmaktadır. Bu balıklar akvaryum hobisinin büyük bir kısmını oluşturmaktadır.Ülkemizde ve dünyada bu balıklar gittikçe önemli bir hale gelmiştir.Malawi çiklitleri ülkemizde artık bolca bulunan akvaryum balığı türlerindendir. Özellikle sarı ve beyaz prenses çok yaygın bulunabilen akvaryum balığıdır.

Yorum/Bilgi: Malawi Gölü bilindiği gibi çok uzun ve geniş bir göldür. Bazi türler Malawi' nın her bölgesinde yaşamasina rağmen; Burada yaşayan bir cok çiklit sadece o bölgeye ait olan kısımlarda yaşarlar. Bizde buna bilimsel olarak endermik bölgede yaşayan balıklar deriz. Burada bulunan her tür belirli bir derinlikte, belirli su sıcaklığında, suyun dip kısımları (su altı şekilleri),pH, yiyecek potansiyeli ve sayamayacağımız kadar çok nedenlerden dolayı kendi biotop/Habitat bölgelerinde yaşarlar. Bu bağlamda her tür kendi bölgesinde eşsiz ve mükemmeldir.

 

Akvaryum Kurma

Akvaryum Kurulumu, akvaryum kurma,

videolu anlatım


Akvaryum Zemini


Akvaryuma kalınlığı en fazla 2 cm olacak şekilde akvaryum gübresi ile doldurun ve bunu 5 cm kalınlığında yeni yıkanmış ince taneli akvaryum kumuyla örtünüz.

İlk safhada, akvaryum gübresi bitkilerin güçlü köklere ve yeşil yapraklara sahip olabilmesi için ihtiyaç duydukları besinleri sağlar.

Zemin – kelimenin tam anlamıyla – balık ve bitkilere başarılı bir şekilde bakılabilmesi için gerekli temeli oluşturur. Kirliliği gideren yararlı bakterileri temin eder, bitkilere destek sağladığı gibi oldukça fazla yerleşim yeri sağlar.


Akvaryum kurulumu video


"Üst tabaka" olarak ince taneli (2-4 mm) akvaryum çakılı ya da 1.5 mm boyunda tanelere sahip olan dere kumu kullanılır. Eşelemeyi seven zırhlı kedibalığı gibi balıkların yaralanmasını önlemek için keskin kenarlı çakılları (bazalt kırıntısı ya da seramik kırıntısı gibi) kullanmaktan kaçının.

Akvaryum kumu koyu renkli olmalıdır, her koşulda açık beyaz renkli olmamalıdır. Parlak çakıl balıkları rahatsız eder ve strese neden olur. Ayrıca süs balıklarının muhteşem renkleri koyu renkli çakıl üzerinde daha canlı görünür.

Çakılı her zaman akvaryum malzemesi satan dükkanlardan satın alın ve asla yapı malzemesi satan dükkanlara ya da benzeri dükkanlara rağbet etmeyin. Akvaryum malzemesi satan dükkanlardan alınan çakılın akvaryum suyunu kirletmeyeceğinden emin olabilirsiniz. Kullanmadan önce çakılı musluk suyunun altına tutarak iyice temizleyin.

akvaryum gübresi gerekli besinleri, çok değerli hümik asitleri ve eser elementleri içerir ve kök salmanın ilk safhasında (4 - 6 hafta) bitkilerin kuvvetli köklere ve koyu yeşil yapraklara sahip olmaları için gerekli olan her şeyi sağlar. Tabi ki akvaryum gübresi nitrat ve fosfat içermez.

akvaryum gübresini, bitki ekimi için ayırdığınız bölgeye eşit miktarda dağıtınız.

Dekorasyon ve Donanım


Artık dahili (iç) filtreyi ve akvaryum ısıtıcısını yerleştirebilirsiniz. Akvaryumcunuzdan almış olduğunuz, kaynar su ile yıkayıp temizlediğiniz kaya ve köklerle küçük bir su altı dekorasyonu oluşturunuz.

Bu dekorasyon balıkların bölgelerini oluşturmalarına ve saklanmalarına olanak sağlar.


Su iyileştirme

Suyu akvaryuma eklerken çakılın suyun oluşturacağı girdaptan karışmasını önlemek için, öncelikle çakılın üzerine düz bir tabak yerleştiriniz. Daha sonra akvaryumun 2/3'ü dolana kadar tabağın üzerine ılık suyu (24 - 26 °C) dökün.

Balıkların gereklilikleri doğrultusunda hazırlanmadığı sürece musluk suyu akvaryum için uygun değildir. Musluk suyu içinde bulunan klor ve diğer dezenfektanlar, metal iyonları ve çeşitli tuzlar balıklara, bitkilere ve mikroorganizmalara zarar verebilir. Sudaki karbonat sertliği (KH) ve pH değeri en önemli temel su parametreleridir. Satıcınız beslemek istediğiniz balıklar için hangi pH değerlerinin uygun olduğunu size söyleyecektir.

Bitkilerin eklenmesi


Akvaryum bitkilerini ekmeden önce keskin bir makasla kökleri hafifçe kısaltın ve çürük ya da kurumuş yaprakları temizleyin.

akvaryum gübresi ile hazırlanmış olan çakıl tabakasına parmağınızla bitkilerin yerleştirileceği çukurlar açın.

Kökleri dikkatlice çukurlara yerleştirin ve üzerlerini çakılla örtün. Çakılı dikkatlice bastırın, köklerin tekrar aşağı doğru olmasını sağlamak için bitkiyi hafifçe çekin.

İlk 4 - 6 hafta boyunca sera floreplus ürününü büyüme hızlandırıcı olarak kullanabilirsiniz. Bitkileriniz ne kadar çabuk büyürse biyolojik su arıtımına ve balıklara oksijen sağlanmaya o kadar çabuk katkıda bulunur. Bundan sonra olarak düzenli gübrelemeye başlayabilirsiniz. Bazı bitkiler (örneğin Kabomba) besinlerini yaprakları vasıtasıyla alır. Bu bitkiler akvaryumcuda satılan sıvı gübre ile gübrelenir.

Anubias ve Kriptokorin türleri gibi bitkiler besinlerini büyük ölçüde kökleri vasıtasıyla alır. Bu bitkilerin en iyi şekilde bakılabilmeleri için sıvı gübre kullanılır. gübreleme tabletleri, besinleri uzun sürede iyi ayarlanmış miktarlarda serbest bırakır.

Karbondioksit (CO2) tüm bitkiler için önemli bir besindir. Ancak karbondioksit ihtiyacı bitkinin türüne bağlı olarak büyük farklılık gösterir. Yavaş gelişen bitkilerin (ör. Anubias) CO2 gereksinimi genelde çok az miktardadır. Hızlı gelişen bitkilerle (örneğin Kabomba, Myriophyllum) oldukça dekoratif olan kırmızı yapraklı (örneğin kaplan lotus, Nymphaea lotus) bitkiler için durum tam tersidir: Bu bitkilerinizin uzun süre sağlıklı kalması için karbondioksit gübrelemesi şarttır

Ciklet Balıgı Türleri

Ciklet Balıkları ve Sınıflandırması

Ciklet balığı türleri sistematik olarak sınıflandırılmaktan çok doğal yaşam alanlarına ve kaynaklarına göre sınıflandırılır.
Buna göre chiclid balıkları ;
  1. Amerika Ciklet’leri

  2. Afrika Ciklet’leri

    Afrika cikletleri , Malawi cikletleri, Tanganyika cikletleri ve Victoria gölü cikletleri olmak üzere 3 ayrı grupta incelenir.
    Amerika cikletleri ise ; Güney Amerika cikletleri ve Orta Amerika cikletleri olarak alt sınıflara ayrılmıştır.
    Ciklet balığı hakkında  tam bir katalog hazırlamak üzere çalışmalarımız sürüyor. Çalışmamız tamamlandığında çok geniş bir bilgi kaynağı olarak tüm akvaryumdostları için geniş bir kaynak olacak.


Dış Filtre Yapımı

Sıkıştırma kapaklı , musluklu Kova , 2 m. hortum , Musluk uçları ve kelepçeler , Pvc boru (Fotoğraf makinesi yanımda değildi yapılmış halini çekebildim) Projeyi kendim çizdim arkadaşımın tesisat dükkanında uyguladım.
 
 
Kargo kutusu (Yurtdışı kargo şirketlerinde bulabilirsiniz). Bende bu mevcuttu bunu kullandım . Başka Bir plastik parça kullanılabilir..
(Aynı malzemelerde yer alıyor özür dilerim bu karışıklık için )
Atman At-104 kafa motoru 
1 Adet akvaryum silikonu 
Ayrıca burda fotoğrafı olmayan sonradan kullanmaya karar verdiğim, Matkap , sıcak silikon ve demir testeresi mevcut, 
malzemelerin içinde .
Yapımı :Kovadaki Musluğu söküp yerine görmüş olduğunuz parçayı taktım. Çamaşır makinesi tamir eden bir dükkandan aldım sağolsun ücret istemedi.Görülen iç somun sabit , dışarıdan somun takıp sıkıştırılabiliyor.
Bu parçayı dışarıdan somun ile sıkıştırıp musluk ucunu taktım.Bu bölüm akvaryumdan gelen suyun filtreye girdiği bölüm olucak.Su kaçırma riski olmaması için akvaryum silikonu ile hem içerden hem 
dışardan kenarlarını sıvadım.
 
 
Bahsettiğim iç kovanın zemini , Kargo kutusunu keserek yaptım.Bunu iç kovanın ölcülerine göre değilde , ana kovanın alttan 7-8 cm yüksekteki iç ölçülerine göre kestim.Çünkü ana kova tam dört köşe değil ve yukarıya  doğru hafif genişliyor bu yüzden iç kovanın kenarlarında boşluklar kalıyor .Benim amacım suyu bu kenarlardan değil iç kovanın içinden geçirmek olduğu için dış kovanın ölçülerine göre kestim.Tam olarak neyi anlatmaya çalıştığımı göstermek için bir görüntü. Kafa motorunun vantuzlarıyla tuttum :)

ZEBRA CİKLETİ ÖZELLİKLERİ

Özellikler
Boy15 cm
KökenAmerika
Cinsel Özelliklerdişileri esmer sarı serpmeli
Besi kolaylığıkolay
Yemher tür
ÜremeAğızda kuluçka
Üretmekolay
SuSert
Isı24˚C
DavranışMalawilerle uyumlu
Yüzme seviyesiHer seviye
Özel ihtiyaçKaya dehlizler

Bu tür cichlid familyasının zor şartlara en dayanıklı olan balığıdır.
Çoğunlukla Malawi gölü balıklarıyla adı anılır fakat bu tür 
nehirlerde,göllerde ve derelerde yaşar.En çok rastlanan 
bölge ise Nikaragua’nın akarsularıdır.Aslında bu türü Amerika'nın her bölgesinde hatta dünyanın her bölgesinde üretebilir ve besleyebilirsiniz.Ama kutuplar hariç.
Zebra cichlid’lerin erkekleri 20cm dişileri ise 12cm ye kadar 
büyürler.zebra cichlid her akvaryum severin ilk olarak besledikleri tür olarak akvaryumculardaki yerlerini korumaktadır.Renkleri aynı zebra gibi gri nin üzerine siyah şeritler bulunmaktadır.Erkeklerde frontasalar da bulunan kafa hörgüçleri bulunmaktadır.dişilerin ise belirgin özellikleri ise karın bölgesinde oluşan sarı renktir, bu sarılık sadece üreme zamanlarında olur.Ama genelde üremeye yatkın olan dişilerde her zaman görülür.Zebra cichlidler 20 günde bir üretilebilirler.Genç erkekleri ayırmak için dorsal ve anal yüzgece bakılır.Bu yüzgeçler kuyruğun sonuna dek uzanırlar.Zebraların fenotipi olan beyaz renkli olanları da vardır.Bu balıklar bazı kaynaklarda albino diye verilir ama bu yanlıştır.Albino bakıların göz rengi kırmızıdır bu balık ta ise gözler normal zebra da olan siyah renktir.Beyaz zebraların dişileri ise üreme zamanında parlak bir renk alırlar.Her boyutta tankta yaşayabilen bu balıklar büyük boyutta akvaryumlarda ise hava motoru bağlanmadan bile yaşanabilir.Doğal ortamda ki su şartları;
-pH: 6,5_7,5
-Sıcaklık: 21_27
En sağlıklı ortam ise 100 litre akvaryuma bir çift şeklindedir.Ama 20 
litrelik bir akvaryumda bile üretilebilir.Beslenmelerinde hiçbir sorun yoktur.Hem etçil hem otçul olan bu türler her türe uygun olan balık yemlerini tüketirler.Üretilmeleri istendiğinde tek erkek bir çok dişiye kullanılmamalı çünkü zebra cichlid tek eşli bir balıktır.Başka dişilerle çiftleşirler fakat yumurtaların çoğu çıkmaz buda diğer dişiye ilgisizliktendir.Bir erke ve bir dişi olarak bir akvaryumda yalnız bırakılmalılardır.Zebra cichlid di bitkili akvaryumlara koymak yanlıştır.Bitki köklerini en çok seven cichlid türüdür.Bu türün bulunacağı akvaryum kayalık bir yer olmalı ve yumurta bırakmaları için düz taşların bulunması gereklidir.Bu türün yavruları çok dayanıklıdır erkek yumurtaları dölledikten sonra hemen akvaryumdan alınmalı ve dişinin emniyetine yumurtalar bırakılmalıdır. Amerika türü olan bu cichlid Malawi gölün de kinlerin dışında zemine yumurtlar.Yumurtalar 2-3 gün içinde açılırlar.daha sonra dişi alınabilir ve vitellüs keseleri biten balıkları ilk önce yumurta sarısı daha sonra Artemia daha sonra ise kuru yeme geçilerek büyütülmeleri mümkündür.Tabi fazla üretmemesini önenirim.Çünkü bir defasında 100- 500 arası yumurta bırakırlar ve fire oranı %0,5 tir.Bir süre sonra yavruları koyacak yer bulamazsınız.


Japon balıklarını Beslenmesi

Japon balıkları için Pet Shop'larda bir çok yem çeşidi mevcuttur. Burada önemli olan ne kadar yem verileceğidir. Günde 1 defa yemleme yapılacaksa, yemin büyüklüğüne göre çok küçük yemler balık başına 4 adet büyük yemler ise balık başına 2 adet şeklindedir. Günde 2 defa yemleme yapılacaksa az önceki rakamların yarısı verilmelidir. 2 haftada bir kez kaynamış bezelye kabukları çıkarıldıktan sonra balık başına yarım bezelye olacak şekilde verilmesi uygun olur. Bu şekilde hayvanların sindirim sistemlerini düzene sokarsınız.

Ciklet balıgı akvaryumu nasıl olmalı






Bu balıkların akvaryum seçimini yapmadan önce doğal ortamlarındaki rahatlıklarını göz önünde bulundurmak gerekir. Doğadaki geniş bir ortamı sağlamak her ne kadar mümkün olmasada onlara geniş bir akvaryum ortamı sağlamalısınız. Ciklet balıklarının dışkılaması çok fazla olur, bu nedenden ötürü akvaryumları çok çabuk kirlenmektedir, bu bakımdan 100 litre suda 5 adet ciklet öneriyorum. Yani her 20 litreye 1 balık düşmektedir. Akvaryumunuzun genişliğine göre bu sayıyı artırmalısınız. Pet shoplarda küçük bir akvaryumda onlarca balık baktıklarını düşünüyor olabilirsiniz. Ancak işletmeler bu balıkları kısa zaman içerisinde sattıklarından dolayı herhangi bir devamlılık söz konusu değildir. Sizin balıklarınız devamlı aynı ortamda bulunacaklarından dolayı akvaryum genişliğine ayrı bir özen göstermelisiniz. Ciklet balıklarının kendilerini koruma iç güdüleri oldukça yüksek olduğundan dolayı gizlenmek isterler, bu bakımdan çeşitli oyukları, mağaracıkları bulunan kayalar ve geniş bitkiler onları mutlu edecektir. Akvaryumunuzun genişliğine göre iç veya dış filtre mutlaka kullanmalısınız. Dış filtre kullanmanızı öneririm, çünkü dış filtrelerin temizlenmesi daha kolaydır ve verimleride yüksektir. Filreler devamlı çalışmalı, su bol oksijenli tutulmalıdır. Ayrıca akvaryumda mutlaka bir ısıtıcı bulunmalı ve su sıcaklığı 25 derecede sabit bırakılmalı, bu sıcaklığın altına ve 28 derece üzerine asla getirilmemelidir. Çeşitli su bitkileri kum ve taşları kullanmanızda herhangi bir sıkıntı oluşmaz. Ancak kalsiyumlu taş kullanmanızı öneririm. Boyalı taşları kullanmanızı önermiyorum.